Ekologisk Choklad


 

År 2004 blev Kallaris Cacao Nacional vald som en av de viktiga råvarorna för mat som måste räddas från utrotning, detta av Slow Food Organisation.  Detta på grund av dess höga kvalitet. Robert Steinberg, framstående chokladkännare från Scharffen Berger Chocolate, har ansvarat för den tekniska undersökningen av bönan.

Kallari valde ut de finaste bönorna och Slow Food tog hand om frakten av 900 kg bönor till Scharffen Berger Factory i Berkeley, San Francisco. Där processades bönorna och skickades vidare som färdig choklad till Italien. Steinberg tog fram en enastående choklad där han blandade bönorna 70% kakao med kokossmör, ekologiskt råsocker, vanlij och lecitin. Chokladen kom till Italien oförpackad, bara timmar innan öppnandet av Europas främsta mässa för gourmetmat;  Salone de Gusto.

Trots bristande erfarenheter, enkla förpackningar och det faktum att Salone de Gusto var vår första internationella utställning, så blev det en succé! Vår choklad sålde mest av alla jordbruksprodukter Slow Food hade valt ut, och till vår överraskning sålde vi mer än flera internationellt erkända företag, Kallaris fyra ledare ägnade fyra dagar åt att marknadsföra chokladen i Turin, en oerhört lyckad lansering av Kallari Chokladen som Schaffen Berger gjort åt oss. På plats i Italien deltog de fyra ledarna även i Terra Madres konferens för kakaoproducenter från hela världen.

Steinberg tog med Kallarichokladen till Salones chokladprovsmakning, och hans kommentar var att smaken var anmärkningsvärt bra med tanke på att antalet fermenterade bönor i denna provchoklad bara var 65%, vilket är en väldigt låg siffra, da Scharffen Berger normalt använder kakaobönor med en fermentation på 90%. Ickefermenterade kakaobönor innehåller ofta höga halter av tannin (garvsyra) vilket ger en bitter smak. Det som talade extra för vår produkt var att smaken var så bra trots de 35% ickefermenterade bönorna.

Kallaris mål är att förbättra fermenteringen, och därmed helt få bort den något bittra eftersmaken av vår första choklad.

Den första tillverkade chokladen sålde alltså nästan slut, men vi håller för närvarande på att skörda och samla in det bästa av vår skörd från 2005 för att frakta det till Felchlin i Schweiz.  Dessutom hoppas vi på att processa ytterligare 2000 LBS i samarbete med en liten chokladfabrik i Quito. Under 2006 kommer vi möjligen att lyckas nå den fermenteringsnivå som behövs för att kunna möta de höga krav Scharffen Berger ställer för eventuell produktion. Vi ser också framemot ett besök från Robert Steinberg någon gång under det kommande året, då vi kan få experthjälp för fermenteringsprocessen.

Vi letar efter köpare till 2005 års ekologiska chokladkaka, och vi hoppas att du vill stödja oss genom att beställa choklad redan idag! När vi har tillräckligt med beställningar ger det oss den ekonomiska möjligheten att låta fabriken i Quito förpacka och frakta chokladen hem till dig.

Kallari Coffee Shop, E4-266 Wilson & Juan Leon Mera, Sector La Mariscal, Quito, Ecuador
Tele: (011-593-2) 223 - 6009

Kallari Office, Manuel Rosales, Tena, Ecuador
Telefax: (001-593-6) 287 - 0009

© copyright 2005, Kallari Association info@kallari.com